Unbelievable, un serial pe care trebuie să îl urmărești

Daca inca nu ai urmarit serialul Netflix Unbelievable este timpul sa remediezi aceasta problema. Lansat in septembre 2019 este vorba despre un serial infricosator si tulburator totodata.

Unbelievable povesteste, bazat pe o intamplare reala, decredibilizarea victimelor violentelor sexuale intr-un sezon alcatuit din 8 episoade, fiecare avand o durata de o ora. Nici mai mult nici mai putin.

Synopsis. Marie Adler, o adolescenta, este violata in propria casa intr-o dimineata, violatorul reusind sa intre pe geam in camera sa. Agresorul este mascat si ramane in casa aproximativ 20 de minute si dispare fara sa lase vreo urma. Marie face plangere la politie si trece toate testele cerute in astfel de situatii (pe cat de utile pe atat de deranjante). Politistii ii pun sute de intrebari, fortand-o sa repete situatia prin care a trecut de zeci de ori, spre disperarea sa. Pe langa ca este obligata sa repete, este obligata in egala masura sa retraiasca cosmarul prin care a trecut.

Rapid, fara dovezi tangibile si din cauza trecutului tulburat al lui Marie, politistii si apropiatii lui Marie incep sa fie din ce in ce mai convinsi de faptul ca aceasta a inventat povestea violului.

Episoadele se inlantuie odata cu trecerea timpului. Trei ani au trecut de la faptele relatate de Marie si doua inspectoare de politie decid sa reia anchetarea acestui caz. Grace Rasmussen este o politista masculinizata cu un limbaj destul de vulgar si cu o atitudine mai degraba masculina decat feminina. In spatele atitudinii si comportamentului sau aceasta se dovedeste totusi a fi o persoana sensibila si intuitiva. Colega sa, venita dintr-un alt district, este Karen Duvall. Aceasta din urma este sigura de la bun inceput ca mai multe agresiuni sunt legate intre ele si ca agresorul este de fapt unul singur.

Soc si tabuuri. Primele reactii dupa difuzarea primului episod al serialului au fost unanime, un adevarat soc. Un soc emotional, atat in randul barbatilor cat si in randul femeilor. Un univers de gheata, rece, infricosator, care trateaza un subiect tabu. Unbelievable nu este doar un serial care vorbeste deschis despre viol. Chiar si sa scrii acest cuvant este complicat. Agresiune secxuala, volenta…sunt cuvinte mai generice pentru a descrie acelasi lucru, violul. In 2019 violul este inca un subiect tabu. Din nefericire, nevorbind despre el, nu putem sterge faptele petrecute.

Aici este interesul lui Unbelievable, un serial bazat pe fapte reale. Aceste fapte au fost relatate si intr-un podcast Anatomy of the Doubt si intr-un articol in 2009 intitulat An Unbelievable Story of Rape. Autorii articolului, T.Christian Miller si Ken Armstrong au primit de altfel premiul Pullitzer pentru marturiile lor in cadrul acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *